Већ пуних десет дана траје рат саопштењима између Москве и Подгорице.

 

epa02406673 Montenegro Prime Minister Milo Djukanovic leaves the Macedonian Government Building after meeting  with his Macedonian counterpart Nikola Gruevski (not pictured) in Skopje, Former Yugoslav Republic of Macedonia, 22 October 2010. The Montenegro Prime Minister arrived for a one-day official visit to Macedonia.  EPA/GEORGI LICOVSKI

Заправо, руска страна упозорава да евентуални улазак Црне Горе у НАТО није „пријатељски акт“. Та упозорења су пре свега намењена партнерима из НАТО. Донекле и Американцима, али пре свега Немцима и Французима. Зато су се огласили и руски амбасадор при НАТО, и МИД, и Дума.

 

У осетљивом тренутку када се формира коалиција против Исламске државе, Русија подвлачи да се све приче о проширивању НАТО морају оставити по страни. Посебно је то битно у случају Црне Горе.

 

Јасно је да улазак Црне Горе у НАТО нема неопходну подршку у јавном мњењу. Уколико би се десило да ова земља приступи НАТО-у само захваљујући одлуци Скупштине, Црна Гора би ушла у период дуге дестабилизације са несагледивим последицама.

 

То није у интересу нити Русије, нити водећих чланица ЕУ.

 

Поруку Русије су добро разумели у Берлину и Паризу. Међутим, нису је разумели у Подгорици. Несретни Монтенегрини су умислили да се руски амбасдор, МИД и Дума обраћају њима. Зато су почели да отписују Русији и ратују са Москвом саопштењима за јавност.

 

Као да у Русији нико не зна да се Мило Ђукановић и његово друштво ништа не питају!? Као да од власти у Подгорици зависи да ли ће НАТО позив бити упућен или не? Црна Гора је тако, због неразумевања и незнања ушла у још једну конфронтацију са Русијом. Да није тужно, било би смешно.

ФСК

Тагови: ; ; ; ;