Митинг против турског напада на руски бомбардер Су-24М у Сирији, одржан је у четвртак испред турске Амбасаде у главном граду Бугарске.

 

Скуп је одржан под слоганом «Турска је објавила рат Русији, на чијој смо ми страни?»

 

© CE/EC Flag of Bulgaria 6/12/2003

Испред зграде Амбасаде, на митингу који је организовала политичка странка «Атака», било је око 200 људи. Митинг је одржан под слоганом «Турска је објавила рат Русији, на чијој смо ми страни?». Демонстранти су носили бугарске, руске и сиријске заставе и транспаренте са натписом «одмазда је неизбежна», «Русија — ми смо са тобом».

 

«Овај варварски чин агресије је неприхватљив», рекао је лидер «Атака», Волен Сидеров, говорећи пред учесницима митинга. Он је рекао да треба донети декларацију у бугарском парламенту у којој се осуђује поступак Турске, уз напомену да «Једино Русија у тренутном окружењу може да обезбеди стабилност и равнотежу геополитичких интереса».

 

У знак солидарности са трагедијом Русије, у Бугарској су људи доносили цвеће и палили свеће испред руске Амбасаде. Око здања амбасаде су полиција и жандармерија.

 

Пилот турског ваздухопловства је у уторак оборио руски бомбардер Су-24М у Сирији. Руски Председник Владимир Путин је упозорио да би напад на бомбардер могао имати «озбиљне последице» по руско-турске односе. Према речима Председника, напад турске авијације на руски авион, који је учествовао у антитерористичким операцијама у Сирији и није био претња Турској, представља «нож у леђа» Русији.

 

Тагови: ; ; ; ;