Док се чланице НАТО-а мобилишу за борбу против терористичке организације «исламска држава», Турска «пере руке», па чак забрањује прелазак преко своје територије, каже норвешки аналитичар и писац Бјорн Нистад.

 

turciya_nato

 

Према његовим речима, обарањем руског бомбардера Турска је јасно изразила своју подршку терористима ИГИЛ, што је довољан разлог да се земља искључи из НАТО-а.

 

 «НАТО је у више наврата најавио борбу против исламских терориста, тако да Турска, као чланица алијансе најближа Сирији, треба да се прикључи операцији. Уместо тога, она забрањује страним борбеним ловцима, укључујући авионе чланица НАТО и коалиције против тероризма, да наруше њен ваздушни простор, док она сама не жели да учествује у тој операцији», каже Нистад.

 

По његовим речима, мало је вероватно да је Турска је одлучила да започне рат са Русијом. Да је уместо руског Су-24 био у питању француски авион, доживео би исту судбину.

 

«То даје право НАТО-у да искључи Турску из савеза. Поред тога, још увек не постоји јасан доказ да је оборени авион био у турском ваздушном простору», пише норвешки аналитичар.

 

Он је нагласио да Турска подржава терористе јер од њих купује јефтину нафту, а истовремено шаље оружје у Сирију и угњетава курдску партију «Демократска унија» из Сирије, која се, узгред буди речено, такође бори против терориста. Зовући НАТО, турске власти су покушале да се представе као невине у вези рушења руског Су-24.

 

«На тај начин она пребацује одговорност за инцидент на НАТО. Но, то би могао бити разлог да се искључи из коалиције», каже Нистад.

 

Истовремено, политиколог је истакао да у заштиту Турске од Русије неће стати већина чланица НАТО-а.

 

«Турски Председник Ердоган се разликује од других Председника земаља чланица НАТО-а по великој ауторитарности, тако да је белоруски лидер Лукашенко у односу на њега много већи демократа. Међутим, у заштиту Турске могу стати САД. На тај начин ће Турска изгледати мање сумњиво јер се и Американци боре против ИГИЛ», рекао је аналитичар.

 

Аналитичар је изразио наду да ће, упркос свим покушајима САД да Русију прикаже као агресора, износећи лажне извештаје о цивилним жртвама руских ваздушних удара, НАТО моћи да реално процени ситуацију и да казни Турску за оборени руски авион.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ; ; ; ; ;