У документу се наводи да НАТО неће распоређивати нуклеарно оружје на територији нових чланица НАТО-а. Русија инсистира да се документ односи на базе уопште.

 

31.08.2011 LODZ , WITOLD WASZCZYKOWSKI JEDYNKA Z LISTY PIS W LODZI PRZEDSTAWIA KANDYDATOW PRAWA I SPRAWIEDLIWOSCI DO SEJMU NA KONFERENCJI PRASOWEJ POD POMNIKIEM KOSCIUSZKI NA PLACU WOLNOSCI . FOT. TOMASZ STANCZAK / AGENCJA GAZETA SLOWA KLUCZOWE: PIS POLITYKA WYBORY 2011 LISTY

Пољска намерава да поништи оснивачки акт НАТО-Русија потписан 1997. године, који ће јој омогућити да буде тле за изградњу војних база НАТО-а, јавља Defence News.

 

Пољски Министар иностраних послова Витолд Вашћиковски је рекао да тај документ треба да буде поништен, јер се због њега неједнако третирају старе и нове чланице НАТО-а.

 

Документ из 1997 године прецизира да земље, које су постале чланице Алијансе раније, не би требало да имају намере, планове и разлоге за примену нуклеарног оружја на територији нових земаља чланица, као што је Пољска. Русија инсистира да ова ставка укључује и  војне базе.

 

По речима Вашћиковског, овај чин је имао политички карактер.

 

«НАТО не може имати два нивоа безбедности: један који важи за западну Европу са америчким тенковима, војним базама и системима одбране, а један који важи за Пољску у којој тога нема. Пољска се граничи са Русијом и зато смо ми покренули ово питање», рекао је Министар.

 

Ката Буцик

Тагови: ;