Председник Филип Вуjановић након самита Брдо-Бриони jуче у Загребу саопштио је да потпредседник СAД-а Џозеф Баjден даје наjснажниjу подршку Црноj Гори за чланство у НATO-у.

 

image22849530_cdd580f1d6e1be3a530c708026f8122a

 

Извесно jе да Сjедињене Aмеричке Државе као лидер у НATO-у исказуjу став да 1. децембра Црна Гора мора добити позив за чланство у Aлиjанси.

 

“Потпредседник Баjден саопштио jе врло jасне разлоге, због коjих даjе подршку Црноj Гори за чланство у НATO-у. Да jе афирмисао вредност Црне Горе у остварењу стандарда НATO-а за ово време коjе jе Црна Гора посветила НATO-у. Да jе саопштио да Црна Гора треба да има изузетно уважавање за закључене граничне споразуме са БиХ и Kосовом. И истовремено кроз оно што jе деловала, унутар Eвропске униjе, убрзање процеса EУ», навео jе Вуjановић.

 

У Загребу јуче је био одржан самит у оквиру процеса Брдо-Бриони, који је окупио лидере бивше Југославије и Албаније, уз учешће председника Европског савјета Доналда Туска и америчког потпредседника Џозефа Бајдена. Амерички политичар је изјавио да је Балкан за Вашингтон «регија од изузетног интереса» и позвао у НАТО све бивше југословенске државе.

Тагови: ; ; ; ;