Након обарања руског бомбардера, руски председник Владимир Путин је изјавио да је Турска саучесник терориста и да од њих купује нафту са територије Сирије. Он има све доказе за такве изјаве, пише немачки Билд.

 

1830447_20151126161816

 

Турска је постала главни потрошач нафте са територије «исламске државе» (ИГ је терористичка група забрањена у Русији), пише магазин. Турски привредници потписују уговоре за куповину нафте од џихадиста и на тај начин остварују добит од 10 милиона долара недељно.

 

Кремљ је одавно пријавио да се нафта из Сирије, са подручја под контролом ИГ, шаље за Турску. Недавно је руско ратно ваздухопловство почело да све више и више напада нафтну инфраструктуру ИГ. То није могло проћи незапажено у Турској.

 

Као што је наглашено, политика Анкаре према џихадистима је веома мутна. Иако је Турска дала дозволу Американцима да бомбардују објекте ИГ из њених ваздушних база, Ердоган дозвољава терористима да слободно прелазе из Сирије у Турску.

 

Билд закључује да Турска није једина земља која је склопила прљаве послове са терористима ИГ у вези трговине нафтом. Уз дозволу власти, кријумчари ИГ снабдевају нафтом Јордан и Курдистан. У овим земљама је трговина на црном тржишту у експанзији, рекао је Екарт Верц, виши аналитичар у Барселони у Centre for International Affairs.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ; ; ; ; ;