Турска у сиријском сукобу следи своје циљеве и показује да није ни са НАТО-ом а ни са снагама које тренутно дејствују у региону, сматра амерички генерал-мајор у пензији Пол Валели.

 

PV.WestminsterPress640-e1380909614959

 

Случај руског бомбардера Су-24 који је оборило Ратно ваздухопловство Турске можда није последња провокација Анкаре, и државе-чланице НАТО-а би требало да искључе Турску из Алијансе, рекао је амерички генерал-мајор у пензији Пол Валели у интервјуу за РТ.
 
Према Валелију, напад Анкаре није био повезан са заштитом границе земље — она се одважила на овај корак покушавајући да покаже Русији да је управо она, Турска, главна сила у региону и да нема намеру да икоме уступи ту позицију. Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, већ одавно на најнепосреднији начин учествује у конфликту и ово није први инцидент: пре неколико година Турска је оборила сиријски авион.
 
Пол Валели је сигуран да су поступци турског ваздухопловства отворена провокација. Турска намерава да контролише ситуацију у региону и претендује на улогу регионалног лидера, па ће она, највероватније, бити спремна да предузме сличне кораке и у будућности.
 

Инцидент са обореним авионом треба да послужи као позив на буђење НАТО-а, наглашава пензионисани генерал.
 

„Колико ми је познато, Турска жели на овај или онај начин да обнови Османско царство, док Ердоган намерава да у Турској створи контролисану исламску државу. Имајући то у виду, Турска има своје интересе и она их активно промовише не обраћајући посебну пажњу ни на Русију ни на земље НАТО-а“ — рекао је Валели.

 
Државе-чланице НАТО-а треба да се наоружају одлучношћу и искључе Турску из Алијансе јер Анкара одбија да помогне у борби против Исламске државе, сматра експерт. Између осталог, Турска тражи да председник Сирије Башар ел Асад оде, а да на његово место дође друга влада.

Анкара са НАТО-м сарађује само када јој од алијансе треба нешто, и покушава да од свог чланства у организацији извуче максималну корист: земља добија ново оружје и опрему, оперативну подршку, најновији тактички и стратешки развој, али притом Ердоган наставља често да остварује само своје циљеве, закључује генерал у пензији.

Тагови: ; ; ; ;