Ердоган ће у сукобу стати на страну Азербејџана против Јерменије

 

telim_250914

 

Територија непризнате републике Нагорно-Карабах, која се налази између Јерменије и Азербејџана, може постати разлог за сукоб између Русије и Турске, закључио је «Комерсант» на основу посете Министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа Азербајџану.

 

Током ове посете, Чавушоглу је рекао да ће «Турска учинити све што је у њеној моћи да се окупирана територија Азербејџана ослободи», стајући на тај начин на страну Бакуа против Јеревана са којим је Турска прекинула дипломатске односе.

 

Сукоб компликује чињеница да Русија признаје не само геноцид над Јерменима који су извршили Турци почетком XX века, него је и након напада турске авијације на Су-24 предложила да се уведе кривична одговорност за негирање чињенице геноцида (који Турци категорично негирају).

 

Још пре сукоба са Турском, ове године је Владимир Путин присуствовао помену у Јерменији који је посвећен 100- годишњици геноцида.

 

«Комерсант» сугерише да турска интервенција у сукобу око Нагорно-Карабаха на азербејџанској страни може да изазове већу подршку Русије Јерменији, у којој се иначе налази руска војна база.

 

Подсећамо да су јуче, 26 новембра, Председник и Премијер Русије изнели низ оштрих изјава у вези односа између Турске и Русије. Тако је Премијер Медведев наложио Влади да у року од два дана одреди мере против Турске, међу којима је и комплетан прекид економске сарадње, забрана летова ка Турској и слично. Владимир Путин је напоменуо да није добио извињење од турске Владе због обореног авиона.

 

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је заузврат изјавио да нема намеру да се извињава и да је спреман да размотри агресивне намере Русије да обори сваки турски авион који би прелетео сиријску територију (сетите се, у војној бази Руске Федерације је смештен комплекс С-400).

Тагови: ; ; ; ;