Амбасадори држава чланица НАТО покушаће на новом састанку у понедељак да усагласе текст декларације након што то нијесу успјели јуче због спорења око уласка Грузије у НАТО, казао је “Вијестима” извор из дипломатије.

 

Илустрација_219

 

Исти извор је навео да се у нацрту декларације, који треба да усвоје шефови дипломатија чланица алијансе на састанку 1. децембра, упућује позивница Црној Гори за чланство у НАТО-у.

 

Ако се Сјеверноатлански савјет, односно амбасадори чланица усагласе о тексту декларације у понедељак, онда на министарском састанку неће бити расправе о њему, већ ће само бити усвојен. Тиме би Црна Гора формално била позвана у чланство.

 

Позивајуће се на дипломатске изворе, агенција Ројтерс је јуче пренијела да су НАТО савезници подијељени о питању какву поруку да пошаљу Грузији поводом дуго одлаганог чланства те државе.

 

Дипломата из НАТО-а је казао да неки брину да ће се позивањем Црне Горе у чланство послати погрешан сигнал Грузији.

 

“Француска се плаши да ће позив Црној Гори подићи очекивања Грузије. Њемачка, иако подржава чланство Црне Горе, противи се позивању Грузије као и 2008. Данска и Велика Британија чекају да виде да ли ће бити консензуса”, наводи Ројтерс.

 

У тексту се подсјећа да је НАТО Грузији обећао чланство 2008, што је довело до тензија са Москвом које су кулминирале четири мјесеца касније у рат у којем је „Русија окупирала Јужну Осетију и Абхазију“.

 

Грузија, која већ има трениг центар за заједничке вјежбе са НАТО-ом, очекује да јој алијанса да Акциони план за чланство (МАП) како би се формализовао њен пут у чланство.

 

Принцип / Вијести

Тагови: