Сукоб премијера Александра Вучића и предсједника Томислава Николића, који тиња већ годинама, достигао је кулминацију, а како „Вести“ незванично сазнају – шеф државе је преломио и одлучио да оснује нову странку већ половином децембра, када је предвиђено одржавање оснивачке скупштине.

 

Николић-и-Вучић_1

 

„Скупштина ове странке планирана је за 15. децембар. За сада још није прецизирано које ће име странка добити. Николићу су се приклонили Веља Илић и велики број напредњака незадовољних Вучићевом политиком. Двојица водећих људи разишли су се око кључних питања вођења државе и у ком правцу треба да иде, али у питању је и сукоб око власти. Николић је незадовољан што му је утицај у странци, чији је био први предсједник, али и држави, све мањи“ – тврди извор „Вести“ из врха српске политике.

 

Сада се копља ломе око распореда снага и ко ће стати уз чију страну. Дефинитиван расплет више није питање времена, већ само питање ко ће се коме приклонити.

 

„У том свијетлу и треба гледати неке недавне догађаје, свађе у јавности међу напредњацима, али и рат таблоида и пријетње пучем. Тако један таблоид који се приклонио Николићу отворено напада Вучића и његову политику, док о Николићу пишу позитивно са патетичним насловима како ће да руши своје нелегално саграђене викендице у Београду. Пријетње уредника једног таблоида да Вучић не иде у Кину јер му се спрема пуч, јесте претјерана и већим дијелом измишљена, али да се Вучићу спрема пуч у странци, то јесте тачно. Расцјеп у напредњацима је права позадина ових драматичних изјава у јавности“ – додаје извор „Вести“.

 

Колико су односи лоши унутар СНС и самог државног врха, видјело се и на прошлонедјељној антитерористичкој вјежби „Штит“ у Београду. Било је, наиме, упадљиво одсуство предсједника Николића. Сазнања „Вести“ индиректно је потврдио и Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова и потпредсједник СНС, у својој изјави од прије два дана. Он је отворено рекао да Вучићу о глави раде неки људи у Влади, али и међу напредњацима.

 

Николић окупља десницу?

 

„Није немогуће да Николић уколико направи странку узме пет одсто гласова и постане парламентаран. То је за Вучића велики проценат, јер се он забрине и када му рејтинг тапка у мјесту. Такође има мањих странака деснице које су директно или индиректно блиске предсједнику Србије, па би он могао и њих да окупи под свој кишобран“ – каже Цвијетин Миливојевић.

 

„По премијера је опасно што све њих одскора на неки начин повезује једна невидљива рука“ – изјавио је Стефановић, не прецизирајући ко је та „невидљива рука“ и да ли под тиме мисли на Николића.

 

Пукотине у односима двојице најмоћнијих људи видјеле су се недуго пошто су напредњаци освојили власт на Ђурђевдан 2012. Од тада ситнијих и крупнијих закулисних свађа двојице државних челника било је на претек, али су их првобитно обојица демантовали, да би их последњих мјесеци само Николић негирао. Демантовало га је, међутим, низ догађаја и јака медијска кампања којом су безмало у просјеку једном недељно шеф државе и његова супруга Драгица били централне фигуре разноразних прича о расипништву на све и свашта, па чак и скупоцјену гардеробу прве даме, луксузне викендице његових синова.

 

Временом су дисонантни тонови могли да се чују и у ставовима Вучића и Николића у вођењу спољне политике. Шеф државе не крије наклоност према Русији, док премијер више гледа ка Бриселу и Вашингтону. Неповјерење се видјело у најкрупнијим догађањима попут оног да Николић не може да испоштује закон и изабере координатора служби безбједности, већ је тај посао наставио да обавља Вучић. С доласком Вучића за првог човјека Владе Србије, збрисани су сви министри блиски Николићу, а противречности су излетјеле и са Платформом шефа државе о Косову и Метохији коју је послао у Владу, а никада није угледала свјетлост дана. У јавности од почетка сукоба провејава спекулација о незадовољству дијела напредњака који су у подјели плијена остали без функција и привилегија, а које је наводно Николић пригрлио себи.

 

Ври међу напредњацима

 

Сукоби унутар напредњака су све видљивији, па тако нетрпељивост између потпредсједнице Владе Зоране Михајловић и посланика Владимира Ђукановића више не може да се контролише. Ђукановић, између осталог, партијску колегиницу оптужује да ради за интересе Британаца и да пакује медијске афере Вучићу и Николићу, а она је најавила да ће тражити његово искључење из СНС-а. Сукоба има и међу другим функционерима СНС-а.

 

Раскол је, према оцјени аналитичара Цвијетина Миливојевића, не само логичан, већ и видљив, а траје још од момента када је Вучић као први потпредсједник Владе, од Николића и тада премијера Ивице Дачића, узео све државне дизгине у своје руке.

 

„Уз видне неспоразуме, јасно је да Николић не може поново да буде кандидат СНС за шефа државе, јер је испоручивањем странке Вучићу изгубио изборну базу. С друге стране избори су увијек довољан разлог за подгријавање приче о новој политичкој опцији, а уз сигурне локалне и војвођанске, могући су и ванредни парламентарни, што је довољан разлог Николићу као владару без жезла, да заузме бусију и заустави пад рејтинга“ – сматра Миливојевић.

 

Одборнички клуб у Милановцу

 

Да се Томислав Николић спрема за оснивање нове странке „Вести“ су писале крајем 2013. када су наши извори наводили да је најдаље отишао у Војводини, а потом и с прољећа ове године да ће у нову страначку причу ући са лидером Нове Србије Велимиром Илићем. У прилог оснивању нове опције у чијој је позадини шеф државе је и одлука коју је прије пола године донијело четворо одборника напредњака да у Скупштини Горњег Милановца да формирају клуб „СНС – Томислав Николић“, после чега су искључени из СНС.

 

Принцип / Вести

Тагови: ; ;