х
Сиријска «премијера» руске крилате ракете је одлично прошла.

Запад је импресиониран дејством руске крилате ракете Х-101 ваздух-земља која је по први пут искоришћена у реалним ратним условима. Ракету је испалио стратешки ракетоносац Ту-160.

Утисак на запад је био толики, да су коментатори почели да митологизирају ракету. Нпр., амерички часопис Популарна механика назива Х-101 интерконтиненталном ракетом са дометом од преко 10 хиљада км, што значи да ако се испали из Москве,може да погоди било који циљ у САД. Часопис завршава своју апологију ракете речима «и то јако забрињава Пентагон!»

Правде ради, вреди споменути да Пентагон полаже велику наду у надзвучну Х-51. Међетим, она још увек није завршена и неизвесно је када ће моћи бити примењена у оружаним снагама САД. С друге стране ,АГМ-129 која је требало да се употреби као ракета далеког домета ваздух-земља,уклоњена је из америчког наоружања пре 8 година. Стога у оружаним снагама САД постоји огромна «рупа» унутар области стратешких крилатих ракета које се испаљују далеко од зоне противничке ПВО. У овом тренутку, америчке ракете даљњег домета слабије су од руских више од 4 пута. Стварно, таква ситуација не може да не забрињава Пентагон.

Тагови: