Више стотина грађана из цијеле Црне Горе, синоћ је у организацији покрета «Слобода народу» учествовало у протестној шетњи против учлањења Црне Горе у НАТО пакт.

 

Из покрета „Слобода народу“ синоћ су поручили да грађани по цијену револуције морају спријечити систем да их противно већинској вољи увуче у НАТО савез.

 

Из тог покрета су казали да је против чланства у Алијанси апсолутна већина грађана Црне Горе, док је већина политичких партија, које грађани бирају за учлањење.

 

„Приступањем НАТО постајемо легитимна мета доскора братске Русије са којом дијелимо 300 година пријатељства. Она је то јасно и недвосмислено недавно саопштила. Дешавања у НАТО земљама, терористички напади у Паризу су најбоље упозорење грађанима ЦГ да по сваку цијену сачувају војну неутралност. Војна неутраност не само да је остварива уз гаранцију великих сила, већ је једино И могућа за малу мултиетничку Црну Гору“, казао је Николај Кнежевић из покрета Слобода народу.

 

„По цијену револуције морамо спријечити однарођени систем да нас противно нашој већинској вољи увуче у злочиначки НАТО“, рекао је Кнежевић.

 

Окупљени грађани уз транспаренте и пароле прошетали су Булеваром Светог Петра Цетињског, поред Министарства унутрашњих послова, до Трга Републике.

 

„Ми ћемо одавде послати поруку и Универзитету, црногорској омладини, старој генерацији, нашим мајкама, нашим сестрама, браћи и друговима, момцима и дјевојкама да ми желимо да се волимо у миру, да ми желимо да просперирамо И да млада генерација живи слободно од наших окова“, казала је професорица Мирјана Куљак.

 

„Ја сам мајка и бака и јасно дижем глас против НАТО-а, Не могу им заборавити Мурино“, рекла је Томиславка Вучељић.

 

Протестна шетња је организована без било чије финансијске подршке, спонтано и искрено. Протестом слободних грађана Црне Горе,  на најљепши начин послате су поруке НАТО пакту, Сједињеним Државама, црногорском режиму али и опозиционим партијама, чији лидери из неразумљивих разлога нису присуствовали истој. На протесту се иначе могао примијетити трећеразредни важан функционер Демократског фронта Славен Радуновић, у друштву пар активиста ове коалиције, који су носили транспарент на енглеском језику против НАТО пакта.

 

Врло је важно нагласити, да је у најмању руку симптоматично да овај протест, као и сви претходни у организацији покрета „Слобода народу, није пратио позив политичких партија својим члановима да присуствују на њему и учине га још масовнијим, поготово у тренутку када црногорски званичници очекују позив за прикључење Црне Горе НАТО алијанси.

 

Активисти покрета „Слобода народу“ су са грађанима своју протестну шетњу завршили испред амбасаде Сједињених Држава, гдје су у говорима организатора и скандирању присутних грађана доминирале поруке подршке братској Русији и упозорења Сједињеним Државама и другим западним земљама да се не мијешају у унутрашње ствари Црне Горе. Нарочито, да се у спрези са црногорским режимом не покушава да гази већинска воља грађана Црне Горе.

 

Синоћ одржана протестна шетња покрета „Слобода народу“ је још једном показала да у Црној Гори могућа спонтана реакција народа, поготово око тренутно најважније теме као што је насилно гурање државе Црне Горе у НАТО пакт.

 

Принцип

Тагови: ; ;