У Београду Србија је управо завршена међународна друштвено-научна конференција «Јалта — Потсдам — ​​Хелсинки — Београд: у потрази за сигурним светским поретком».

 

4139920

 

Затварајући коначну пленарну седницу, Председник Одбора повереника, Центра националне славе и Фонда св Андреј Првозвани, Владимир Иванович Јакуњин је поново нагласио потребу за очувањем Јалта-Потсдамског споразума из 1945 године и хелсиншког споразума.

 

 «Та лекција са великих конференција из прошлости нас учи важности и неопходности преговара», рекао је Владимир Јакуњин.

 

«Актуелна светска ситуација глобалне политичке деструкције има компоненте агресје на сувереност и наметање једног јединог «исправног» разумевања света и има све тенденције ка брзом пропадању. То што је оборен руски ратни авион који је био део антитерористичких напора да се успостави мир у Ираку и Сирији, само је јасан и опасан знак галопирајућег пропадања. Из те перспективе, ова конференција је још важнија и можемо само да се надамо да ће глас ове конференције да се чује», закључио је Владимир Јакуњин.

 

Према резултатима међународног форума «Јалта — Потсдам — ​​Хелсинки — Београд: у потрази за сигурним светским поретком», формулисан је завршни документ, у нади да ће ова конференција скренути пажњу учесницима састанка Министара спољних послова ОЕБС-а који ће се одржати 3-4 децембра 2015 године у Београду.

Тагови: ; ; ;