Турске подморнице патролирају источним Медитераном у области кретања руске ракетне крстарице «Москва», преноси «Интерфакс», позивајући се на истанбулске медије.

 

14433228151wwzguppz5i8

 

Из турског Генералштаба је стигла информација да најмање две подморнице  — «Долунај» и «Буракреис» патролирају Медитераном. Прва је кренула у патролу 11 новембра, а друга још 7 новембра.

 

Раније су из руског Генералштаба објавили да је 25 новембра крстарица «Москва», која је од краја септембра стационирана у источном Медитерану, премештена ближе сиријској обали и стационирана је у приобалном подручју покрајине Латакиа. Ова мера је донета након што је турски Ф-16 оборио руски бомбардер Су-24 у Сирији. «Москва» је опремљен системом противваздушне одбране «Тврђава» – аналогна је Ц-300 и обавља задатке крстарице — пружа ваздушну одбрану руској ваздухопловној бази Хмејмим.

 

Након инцидента са руским Су-24, руски борбени авиони обављају летове у Сирији у пратњи авиона ловаца, а у бази Хмејмим су распоређени противавионски ракетни системи С-400 како би се осигурала безбедност руске авијације.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;