Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио да од Министарског савета ОЕБС-а у Београду очекује да оцени да је Турска извршила чин агресије, када је оборен руски авион у Сирији.

 

cepurin-medija-centar

 

Руски амбасадор је поновио да је ангажман руских снага у Сирији у складу с међународним правом.

 

„Желим да истакнем да „Су-24″ ни у једном тренутку није угрожавао безбедност Турске. Што се тиче ОЕБС-а, надам се принципијелној оцени да је Анкара дефакто извршила акт агресије“, казао је Чепурин за „Политику“.

 

Упитан да ли је обарање авиона почетак ширег сукоба Москве и НАТО-а, Чепурин је казао да се не сме заборавити да је Турска чланица северно-атлантске алијансе, и то највећа поред Сједињених Америчких Држава, као и да „није чуо ни јасну оцену да су такви напади недопустиви, нити гаранције за будућност, ни од Анкаре, ни од Брисела“.

 

Чепурин је казао да сматра да ће промена у економским односима Русије и Турске, након инцидента са авионом, имати позитиван утицај на јачање економске сарадње „са традиционалним пријатељима Русије, укључујући и Србију“.

 

„Отварају се додатне могућности на руском тржишту у области грађевинарства, производње и испорука прехрамбених намирница, туризма. Важно је без одлагања створити делотворне механизме за такву сарадњу“, казао је Чепурин.

 

Амбасадор Русије похвалио је Србију када је реч о председавању ОЕБС-у у тренутку украјинске и сиријске кризе.

 

Политика / Правда

Тагови: ; ; ;