Ђукановићеви прљави послови чине улазак Црне Горе у НАТО срамотним чином, пише амерички магазин «Форбс» у чланку «Још један «пријатељ» Русије се спрема за НАТО, али их корпоративни скандали могу много коштати».

 

cepurin-medija-centar

 

У тексту се говори о низу озбиљних коруптивних скандала режима на чијем је челу премијер Мило Ђукановић:

 

„Мило Ђукановић има дугу листу прљавог веша криминалних послова и корупције који приступ Црне Горе НАТО пакту чине тешким, па чак и срамотним“, — наводи Форбс.

Руски бизнисмен Дмитриј Потрубах, који је био изложен малтретирању од стране црногорских власти, каже да у Црној Гори не постоји нормалан начин понашања, да се подмеће и измишља, и да у пословном смислу Црна Гора припада „средњем вијеку“.

Форбс се позива на ставове неких НВО, опозиције и новинара да се интереси црногорских власти подударају са финансијским интересима Ђукановићеве фамилије. С тим у вези је Ђукановићева фамилија, пише Форбс, 2011. била укључена у шему поткупљивања од стране мађарског Телекома.

Стога Форбс види Ђукановића као „новог Санадера“ који је због корупционашких афера завршио у затвору. Форбс закључује да НАТО пакту и Европској унији не треба да буде у интересу да у „клуб прихвате новог Санадера“ и да остаје да се види да ли ће Ђукановић „на слободи дочекати европске интеграције“.

Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. Oдлука о позиву Црноj Гори да се придружи НATO-у биће донета 2. децембра, а процес преговора и ратификације ће трајати отприлике годину и по.

Тагови: ; ;