Припадници, у Русији забрањене терористичке групе «исламска држава», ојачавају своје присуство у Либији стварајући војну базу у граду Сирте, извештавају РИА Новости, позивајући се на Wall Street Journal.

 

1072374_10154428139325459_3507756637344987759_o

 

Према писању листа ИГИЛ је, искористивши политичку кризу у земљи, успео да повећа број бораца са 200 на 5000 у Сирту. До пораста тероризма у Либији је дошло после свргавања Моамера Гадафија, што је довело до сукоба између различитих политичких група.

 

Прошлог месеца, терористи су позвали своје присталице које су отишле у Либију да се врате кући и боре у рату у Сирији и Ираку.

 

Либијске власти тврде да је само питање времена када ће терористи преузети нафтна поља и рафинерије у близини Сирта. Главни циљ ИГИЛ је напад на Италију, рекао је шеф војне обавештајне службе у Либији Шукри Исмаил.

 

Западне обавештајне службе верују да ће побуњеници искористити Сирт као резервну опцију уколико буду истиснути из Сирије и Ирака. ИГИЛ контролише више од 150 км обале на Средоземном мору, од Абу Грејна до града Нофалија у Либији, пише New York Times.

 

«Распоређивање ИГ у Либији нас највише брине. То је центар кроз који су проширили свој утицај широм Северне Африке», рекао је водећи аналитичар у Министарству одбране САД, Патрик Прајор.

 

Америчке новине наводе да, након свргавања Гадафија, у Либији нема власти, тако да, уместо да се боре са терористима који долазе у земљу, локалне групе се свађају међусобно.

Тагови: ; ; ; ;