ЂЕВЂЕЛИЈА – Око 300 миграната из земаља које нису угрожене ратом поново је протестовало на грчко-македонској граници, код Ђевелије.

 

 

Djevdjelija-Migranti-RTS-650x425

Током протеста који је трајао око 45 минута, на десетине економских миганата, углавном из Ирана, попело се на ограду и позивали остале на протест.

Велики број миграната дошао је до ограде са грчке стране, а у првим редовима су била деца. Са собом су носили транспаренте на којима је писало „Ми нисмо терористи, желимо мир“, „Хвала на помоћи“.

Узвикивали су „Полицијо, молимо вас, отворите границе, постаје хладно“ и „Молимо, помозите. Нисмо животиње“.

Затим су се повукли дубље на пограничну територију Грчке.

Упоредо с протестом, македонске снаге безбедности ухватиле су велику групу оних који су некако успели да заобиђу жичану ограду и вратиле их у Грчку.

На сваких 15 до 20 минута стижу нове групе економских миграната који су илегално ушли у Македонију и које специјалци враћају на другу страну границе.

Два кордона полиције чува прелаз, а велики број специјалаца и даље пристиже у Ђевђелију. Војска је спремила водене топове и сузавац.

Стигла су и оклопна возила, а војна полиција је уклонила новинаре са граничног прелаза.

Разлог за протест економских миграната је кулминација незадовољства, јер је протекле ноћи у Македонију ушло неколико хиљада људи из Сирије, Ирака и Авганистана, док они данима чекају са друге стране границе.

Ноћ у прихватном центру у Ђевђелији протекла је мирно.

Иначе, војска од јутрос копа рупе за стубове, како би ојачала жичану ограду на граници са Грчком. Претпоставља се да ће ставити двоструку жицу да би се спречили илегални уласци у земљу.

Како јавља извештач, наредних дана очекује се завршетак ограде како би се покриле све важне тачке које мигранти користе за улазак у Македонију.

Македонске власти су до сада изградиле ограду која је дуга око осам километара, а план је да зид према Грчкој буде дуг око 50 километара.

 

Тагови: ; ;