Стални представник Русије при НАТО Александар Грушко изложио је заменику генералног секретара алијансе – Американцу Александру Вершбоуу – доказе да је Турска намерно и испланирано оборила руски Су-24.

 

41705

 

Грушко је московским новинарима открио само ово и оволико:

 

„Изнео сам наше оцене и изложио све војне и политичке факторе који сведоче да је напад на наш авион у ваздушном простору Сирије био намеран“.

 

Претходно је Јенс Столтенберг изјавио да је Грушку, заједно са Вершбоуом, предочио да НАТО подржава право Турске да штити свој ваздушни простор и да је указао да је неопходна деескалација између Анкаре и Москве.

 

Ни САД, ни НАТО немају никакве везе са тим, изјавио је у понедељак стални представник САД при НАТО пакту Даглас Лут за агенцију ТАСС, a преноси «Взгляд».

 

Грушко је поводом те изјаве упозорио:

 

„НАТО је политички заштитио Анкару, односно Турску која је члан алијансе, и зато сноси одговорност за инцидент. Поново се показало да политички разлози доминирају над обејктивношћу, чак и над здравим смислом“.

 

Подсетимо да је у уторак у Сирији на граници са Турском ловац F-16  турског Ратног ваздухопловства оборио руски бомбардер Су-24. Пилоти су успели да се катапултирају, међутим, једног пилота, који се падобраном спуштао погодили су и убили терористи.

Тагови: ; ; ; ;