Заменик Председника државне Думе Сергеј Железњак је, у говору за округлим столом у организацији «Парламентарних новина», изјавио да ће Русија преиспитати односе са Црном Гором у случају њеног приступања НАТО-у без референдума.

 

zel_big

 

Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је упозорио да «свако мешање Русије може само ојачати блок у таквој одлуци». То би био одговор НАТО-а на интензивирање покушаја Москве да спречи ново ширење алијансе у последњих неколико година.

 

 «То што је такво решење илегално, без широке јавне расправе и без референдума, је један од главних узрока друштвено-политичке кризе која се дешава у Црној Гори. Јасно, ако дође до одлуке о приступању Црне Горе у НАТО, ми ћемо бити приморани да мењамо своју политику према овој пријатељској земљи. Јер, ако ће у Црну Гору бити постављена војна инфраструктура НАТО-а, морамо реаговати у складу са тим. То ће подразумевати и ограничавање наше сарадње у економским и другим областима», наводе РИА Новости речи господина Железњака.

 

Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. Oдлука о позиву Црноj Гори да се придружи НATO-у биће донета 2. децембра, а процес преговора и ратификације ће трајати отприлике годину и по.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;