У контексту рушења А321 у Египту и терористичких напада у Француској број Руса, који страхују да би могли постати жртве тероризма, повећан је за месец дана са 7 на 72 процента, показују резултати истраживања ВЦИОМ (Сверуски центар за испитивање јавног мњења).

 

ter

 

Садашње вредности блиске су показатељу из јануара 2014. године, када је у свести људи било свеже сећање на терористичке нападе у Волгограду, каже се у саопштењу на сајту ВЦИОМ, преноси „Взгляд».

 

Динамика је регистрована међу онима који се боје да постану жртве терористичких напада, па је њихов број порастао са 65 на 72 процената анкетираних и међу онима онима који се труде да не мисле о томе, удео ових особа опао је са 18 на 12 процената. Међу испитаницима се налази 15 процената оних који су сигурни да ни њима ни њима блиским особа ништа не прети, док их је у октобру било 16 процената. Да су руске власти у стању да заштите грађане од терористичких претњи, сигурно је 64 процента анкетираних, док је у октобру такво уверење делило 77% испитаника.

 

 „Терористички напади изазивају шок и сасвим природно подижу ниво страха. На тај начин терористичких напада се боје не само становници великих градова, које терористи често бирају за мете напада, већ и они који живе у малим градовима и селима, при чему не само на југу Русије, где су такви догађаји, нажалост, чести, него и у целој Русији. Уздање у власт не доноси аутоматско ослобађање од страхова, они који верују да руске власти могу да заштите грађане од нових терористичких напада, једнако се боје, као они нарочито не рачунају на власт“, прокоментарисао је резултате анкете руководилац истраживачких пројеката Дирекције за социо-политичка истраживања ВЦИОМ Јулија Басакова.

 

Руска реч

Тагови: ; ;