Пољска и Словачка, уз подршку седам других земаља централне и источне Европе, најавиле су планове да блокирају спровођење пројекта «Северни ток-2», преноси Financial Times.

 

1435000054776

 

Лидери иницијалне групе су упутили адекватно писмо глави европског савета, Доналду Туску.

 

У њему се каже да је нови пројекат «Газпрома», који минимизира транзит преко територије Украине, «у супротности са политиком ЕУ о диверсификацији енергетских извора», а земље које су пристале да учествују у њој (Немачка, Аустрија, Италија) су «ставиле своје себичне интересе изнад енергијске сигурности Европске Уније.

 

Иницијатори жалбе захтевају да се питање изградње гасовода уврсти на дневни ред предстојећег самита ЕУ у децембру «да би се приморао Брисел да одбије дозволу за пројекат».

 

«Северни ток-2» може бити узрок трвења између ЕУ и САД, каже се у чланку. Бела кућа је саопштила да ће пројекат лишити Украину 2 милијарде долара прихода од транзита гаса и ММФ или ЕУ ће морати да надокнаде тај износ.

 

Дипломата једне од источноевропских земаља је рекао да тренутно они «губе битку», али одлучни су да «се боре сви заједно». Један високи европски званичник је рекао ФТ, да је ова кампања постигли неке резултате, и да ће можда «Северни ток-2» бити разматран на самиту ЕУ у децембру.

 

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је, с друге стране, оповргао тврдње земаља источне Европе да пројекат представља политички проблем. Он је нагласио да је «Северни ток-2» комерцијални подухват и да ће тек након разговора са Ангелом Меркел да се провери «Северни ток-2» у складу са интерним законима ЕУ.

 

Немачке власти истичу да је «Северни ток-2» чисто комерцијални пројекат приватне енергетске компаније. Берлин каже да ће нови нафтовод обезбедити снабдевање ЕУ у случају гасног спора између Русије и Украине.

 

Истовремено, Немачка се обавезала да ће обезбедити да утицај ЕУ на ток реализације пројекта буде минималан. Вицеканцелар Савезне Републике Немачке, Зигмар Габриел је рекао током посете Москви да ће Берлин осигурати да пројекат остане у надлежности немачких власти, која ће, према његовим речима, ограничити «могућа уплитања.»

 

Пројекат «Северни ток-2» подразумева изградњу два крака гасовода са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије преко Балтичког мора до немачке обале. Споразум акционара заједничке пројектне фирме New European Pipeline AG, која ће се бавити изградњом гасовода, је потписан 4 септембра. У овом тренутку се претпоставља да ће учешће партнера у пројекту бити распоређено на следећи начин: «Гаспром» — 50%, БАСФ, Е. ОН, Енгие, ОМВ, Shell — по 10%.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;