Црна Гора је и формално позвана да се придружи НАТО-у. Генерални секретар организације, Јенс Столтенберг је током састанка у Бриселу назвао ову одлуку «историјском». Своју процену овакве одлуке у интервјуу за Правда.ру дао је Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, Драган Станојевић.
 

334462
 

Криминално руководство Црне Горе све време ради само у сопственом интересу, не у интересу народа, рекао је он. Али људи су се сада побунили. У последњих неколико месеци, у градовима се одржавају велике демонстрације.
 

«Власт је схватила да људи не желе у НАТО и да су спремни да свргну ову владу, па сада зато убрзавају овај процес док не постане опасно. С обзиром на оно што се сада дешава са Русијом, Турском, НАТО је заинтересован за још један приступ Јадранском мору и освајање још једног геостратешког положаја» — објаснио је Драган Станојевић новинару Правде.ру.

 

Међутим, протести ће се наставити.
 

«Срби у Црној Гори, који чине око 40 одсто становништва, немају никаква права. Ја тај процес називам «Украјинизацијом Црне Горе» или «бандеризацијом». То је ризично јер народ Црне Горе има своје представнике у лицу опозиције, а опозиција организује све обимније скупове» — рекао је експерт.

 

Демонстранти, додао је Драган Станојевић, захтевају прелазну владу до расписивања избора, овога пута поштених; не како је последњих 20 година Ђукановић долазио на власт манипулацијом. Стога ће се демонстрације и даље одржавати и расти, што може бити веома опасно.
 

«С друге стране, ако америчка амбасада да зелено светло, Ђукановић ће применити силу против народа. Питам се до ког степена ће све ово доћи, и када ће се десити «експлозија». Верујем да је одлука Црне Горе противнародна и да ће изазвати велико огорчење људи, а да ће се тај процес блокирати» — додао је експерт.

 

Правда.ру

Тагови: ; ; ;