Списак мера које је руска Влада одобрила, посебно се односи на ограничење чартер летова између две земље и на увоз поједине турске робе у Русију. Резолуција ће бити на снази до званичног укидања посебних економских мера наметнутих декретом, у складу са законом, стоји на информационом порталу.

pogudx42isgbckp33.efa8e118pogudx42isgbckp33.efa8e118pogudx42isgbckp33.efa8e118 (1) t700

 

Специјалне мере РФ против Турске су ступиле на снагу и у уторак је на званичном порталу правних информација објављен документ са свим информацијама.

 

На порталу је објављен декрет Владе «о мерама за спровођење Уредбе Председника Руске Федерације од 28 новембра 2015 године, № 583». Односи се на мере које су уведене како би се осигурала национална безбедност Руске Федерације и заштита руских грађана од криминалних и других илегалних активности и на примену посебних економских мера против Турске Републике «.

 

«Ова одлука ступа на снагу даном објављивања и важи до укидања специјалних економских и других мера утврђених одлуком», каже се у декрету.

 

У уторак је Премијер Дмитриј Медведев потписао указ о примени посебних економских мера против Турске.

 

Односи између Русије и Турске су у кризи после рушења руског бомбардера Су-24 у Сирији. Руски Председник Владимир Путин је изјавио да је авион оборен ракетом типа «ваздух-ваздух» са турског Ф-16с, док је авион надлетао сиријску територију и пао је четири километра од границе са Турском. Руски Председник је инцидент назвао «ножем у леђа» који су Русији зарили саучесници терориста.

 

Путин је 28 новембра потписао указ о мерама којима ће се осигурати национална безбедност и наредбу о посебним економским мерама према Турској. Председник је инсистирао на забрани чартер летова између две земље, забранио је запошљавање турских радника у Русији од 1 јануара 2016 године, одлучио је да забрани или ограничи активност турских компанија у Русији и наредио је да се забрани или ограничи увоз поједине турске робе .

Тагови: ;