Русија је већ у више наврата скренула пажњу јавности на све већу експанзију НАТО-а на исток, изјавио је портпарол руског председника. И таква акција, додаје он, не може остати без последица, али говорити о конкретним корацима је прерано.
 

НАТО је у среду позвао Црну Гору да постане 29. чланица Северноатлантског савеза.
 

DSC_0149-e1378455402135
 

«На различитим нивоима, Москва је стално напомињала да наставак ширења војне инфраструктуре НАТО-а на Исток, наравно, не може а да не изазове реципрочне акције на истоку, тј. руске стране у погледу осигурања интереса безбедности и одржавања равнотеже интереса“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање како се Москва односи према позиву Црне Горе у НАТО и да ли намерава да предузима неке мере тим поводом.

 

Упитан да ли је рано да се говори о неким конкретним мерама, Песков је рекао: „Наравно“.
 

«Претпоставимо да председник није изнео своје становиште, хајде да сачекамо не оцене експерата већ неке званичне изјаве које ће уследити, aко уследе из Министарства иностраних послова, нашег војног ресора или шефа државе“, изјавио је Песков, одговарајући на питање да ли је реакција Савета федерације усаглашена са ставом председника.

 

Он је такође рекао да у блиској будућности у Кремљу не планирају да дају званичне изјаве на ту тему. «Не, ништа конкретно се не очекује, приоритети су нам сада други,» — рекао је он.
 

Раније је председник Одбора за одбрану и безбедност Горњег дома руског парламента Виктор Озеров изјавио за РИА новости да ће Русија обуставити заједничке пројекте са Црном Гором ако та земља уђе у НАТО, укључујући и пројекте у области војно-техничке сарадње.

 

Тагови: ;