НАТО је потврдио своју намеру да позове у своје чланство Македонију након решења сукоба око имена земље, преносе данас светски медији, позивајући се на изјаву Министара спољних послова НАТО.

 

870_653_fixedwidth

 

«Понављамо нашу одлуку донесену на самиту у Букурешту 2008 године, која је потврђена на последњем Самиту, да ће НАТО послати позив Бившој Југословенској Републици Македонији након што се постигне обострано прихватљиво решење у вези њеног имена у УН. Ми настављамо са активним напорима у том правцу», речено је у НАТО-у.

 

Текст наводи да се име «Бивша Југословенска Република» користи у свим документима везаним за ову земљу на захтев Грчке, због истоименог назива «Македонска регија» на северу земље. Атина страхује да би због такве ситуације могло доћи до територијалних претензија Скопја.

 

Раније је Министарство иностраних послова земаља НАТО-а одобрило позив Црној Гори у савез. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. Oдлука о позиву Црноj Гори да се придружи НATO-у биће донета 2. децембра, а процес преговора и ратификације ће трајати отприлике годину и по.

 

Председник комитета Совјета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Озеров је рекао агенцији РИА Новости да Русија отказује заједничке програме са Црном Гором, укључујући оне у војно-техничкој сфери, у случају да Црна Гора ступи у НАТО.

Тагови: ;