У случају уласка Црне Горе у НАТО многи заједнички програми, укључујући војно-техничку сарадњу са Русијом, ће бити немогући, речено је у Совјету Федерације. У четвртак је НАТО позвао Црну Гору да се прикључи алијанси.

 

gosduma

 

Председник комитета Совјета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Озеров је рекао агенцији РИА Новости да Русија отказује заједничке програме са Црном Гором, укључујући оне у војно-техничкој сфери, у случају да Црна Гора ступи у НАТО.

 

«Црна Гора треба да пошаље извештај да ће, у вези са њеном приступањем НАТО-у, многи програми који су договорени са Русијом, укључујући и војно-техничку сарадњу, убудуће бити немогући», рекао је Озеров.

 

Раније данас је објављено да је Министар спољних послова земаља НАТО понудио Црној Гори да постане 29 чланица савеза. Парламент је у септембру ове године одобрио интеграцију Црне Горе у НАТО. Истовремено, подршку за приступање земље алијанси је дао и Вашингтон.

 

У државној Думи се негативно реаговало на позив Црној Гори да се придружи НАТО-у. Потпредседник државне Думе из «Справедливой России» и члан думског Комитета за међународне послове Николај Левичев је рекао да ће прикључење те земље НАТО-у довести до тога да ће Црна Гора остати без руских инвестиција.

 

«Црна Гора је још једна од Република бивше Југославије која ће ући у савез. Тешко је очекивати нешто потпуно другачије од зависне државе која нема ни своју валуту. Постављање војних база НАТО-а на територији Црне Горе ће довести до тога да ће земља бити без руских инвестиција, које су дуги низ година биле веома значајне», рекао је Левичев.

 

Поред тога, према Левичеву, придруживање Црне Горе алијанси ће створити додатну напетост у региону. Према његовим речима, алијанса има за циљ да повећа свој утицај.

 

«Русија препознаје тај процес и адекватно ће да одговори», рекао је заменик.

 

Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. Oдлука о позиву Црноj Гори да се придружи НATO-у биће донета 2. децембра, а процес преговора и ратификације ће трајати отприлике годину и по.

Тагови: ;