НАТО је позвао Црну Гору да постане 29. земља чланица те организације, рекао данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

 

Илустрација_275

 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да је почетак разговора о чланству Црне Горе у Алијанси историјски догађај и да је то корисно за цијели западни Балкан.

 

„Министри спољних послова НАТО-а управо су донијели историјску одлуку о почетку разговора са Црном Гором о томе да она постане 29. чланица. Ово је добар дан за Црну Гору, за западни Балкан и за цијели савез“, рекао је Столтенберг.

 

Он је додао да ова одлука јасно ставља до знања да су врата НАТО-а отворена и да се њоме „јача визија цјеловите и мирне Европе“.

 

Црногорски министар спољних послова Игор Лукшић рекао је да одлука НАТО-а одражава напоре које је његова земља уложила за модернизацију и испуњавање норми западног грађанског друштва, пренио је АФП.

 

„Данас отварамо ново поглавље. Ово је велики дан за моју земљу и за Алијансу. Ово су добре вијести за западни Балкан, за његово јединство и безбједност“, сматра Лукшић.

 

Очекивану одлуку о чланству Црне Горе у НАТО, Русија је прошле седмице оцијенила као „озбиљан ударац евроатлантском блоку“.

 

„Таква иницијатива има реалан потенцијал да донесе конфронтацију. То неће промовисати мир и стабилност на Балкану, нити генерално у Европи. Само ће додатно закомпликовати односе Русије и НАТО-а“, саопштила је Москва.

 

Агенција Франс прес подсјећа да је Русија више пута осудила иницијативу да се Црна Гора позове у НАТО, а руски министар иностраних послова Сергеј Лавров то је описао као „провокацију“.

 

Прошле недеље је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла да ова врста иницијативе носи са собом јак потенцијал за конфронтацију.

 

„Она не дозвољава наставак трагања за миром и стабилношћу на Балкану и у Европи. Она може даље да компликује већ компликоване односе између Русије и НАТО“, рекла је Захарова.

 

Принцип

 


            

Тагови: ; ; ;