Министар спољних послова Руске Федерације одржао је говор на отварању самита министара спољних послова ОЕБС-а у Београду, указавши на централна питања која треба да решава ова организација.

 

96250

 

„Сви видимо да ОЕБС није решио проблем бесконфликтног партнерства. Развој догађаја у Европи сада подсећа на оно што се догађало уочи Првог светског рата”. Министар је истакао да Европа сада не може себи да дозволи луксуз упадања у конфликте, будући да је миграциона криза изазвала хаос и разулареност тероризма, а данас је убијено 14 људи у америчком Сан-Бернардину. Терористички напади изнад Синаја, у Паризу и другим местима доводе у питање безбедност држава ОЕБС-а. „Око нас је непријатељ који руши савремену цивилизацију. Ми пре свега предлажемо да се отвори антитерористички фронт, у складу са предлогом председника Русије Владимира Путина на заседању Генералне скупштине УН”, рекао је Лавров.

 

Руски министар је такође истакао колико је важно да се реше конфликти у Сирији и Јемену, и то не да се имитира њихово решавање, него да се предузму прави кораци. Он је уједно истакао да је немогуће делити терористе на лоше и прихватљиве.

 

„Не сме се дозволити да терористи уништавају традиционалне вредности, које су својствене свим светским религијама, да уништавају душе младих људи, а за медије је важно да не играју на карту међуверских ратова”, рекао је руски министар. Сергеј Лавров је предложио ОЕБС-у да се концентрише на регионе јужног Средоземља и догађаје „арапског пролећа”, и да реши дугогодишњи палестински проблем.

 

„У Југославији је 1999. године отворена Пандорина кутија, а затим свет није извукао поуку из косовског проблема. На крају видимо конфликт у Украјини, где сада кривци сву своју кривицу сваљују на друге, уместо да укину блокаду Донбаса. Треба зауставити уништавање споменика подигнутих у част победе над фашизмом”.

 

Сергеј Лавров је високо оценио годину у којој је Србија била председавајућа у ОЕБС-у и изразио наду да ће парола Немачке као следеће председавајуће земље, која гласи „дијалог, поверење, безбедност”, бити спроведена у дело.

 

Руска реч

 

Тагови: ; ;