Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је Русија спремна да и даље развија односе са Србијом и да повећа сарадњу у свим областима. Он је рекао да се нада да ће сарадња Србије и Русије бити још већа „како у привреди тако и у међународној арени“ и да зна колики је допринос Николића јачању те сарадње. Руски министар спољних послова додао је и да захваљује Србији на солидарности када је реч о безбедносној ситуацији.

 

Лаврова, који учествује на 22 министарској конференцији ОЕБС-а у Београду је примио председник Србије којем је руски министар захвалио на личном и на учешћу једнице Војске Србије на Паради победе 9. маја у Москви. Како је рекао- и то је симбол заједништва наших народа.

 

«Искрено вам захваљујемо на израженој солидарности са Русијом у вези са злочиначким актом када је 24. новембра оборен авион који је испуњавао антитерористичку мисију» — навео је Лавров, који је поновио да је Путин тада упутио позив Николићу да посети Русију.

 

Lavrov-i-Nikolic

Председник Tомислав Николић захвалио jе шефу руске дипломатиjе Сергеjу Лаврову на помоћи и подршци Русиjе и пожелео му да у Београду разговара с онима са коjима тренутно не разговара у довољноj мери.

 

„Желим вам успех на конференциjи у Београду и да разговарате с онима са коjима тренутно не разговарате довољно, jер из тога може да изађе само нешто добро“, поручио jе Николић у разговору са министром спољних послова Русиjе.

 

Николић је истакао да је политичка сарадња Србије и Русије веома добра и да се нада да Србија није ставила Русију на превелика искушења када је помогла у решавању битних проблема.

 

„Човек има пријатеље широм света, али се најчешће сећа мајке, тако и Србија, када јој је највише потребна помоћ сети се Руске федерације и нама та помоћ кроз историју није недостајала и изостајала“, рекао је Николић.

 

Oн jе у име, како jе рекао, наше мале Србиjе, захвалио Рускоj Федерациjи, а посебно председнику Владимиру Путину, на борби против светског тероризма, изражаваjући жаљење због руских жртава, али и напомињући да jе у тоj борби циљ велики, и да jе Србиjа спремна да свакоме ко се противи том злу пружи сву могућу помоћ.

Осим тога, Лаврову је рекао и да су тешка времена и да Русија има једну од одлучујућих улога данас у обезбеђивању и спровођењу светског мира, међутим, како је додао, ту улогу Русије многи виде „као супротстављање неком другом“.

 

„Врло се добро сећам када је председник Путин позивао на заједничку борбу против тероризма и позивао да се не прави блокада НАТО–а око Руске Федерације, пошто треба ићи још даље у борби против тероризма него што су руске границе…»

 

Истовремено с политичким, додао jе, Србиjа развиjа и економске односе с Русиjом, и развиjаће их jош интензивниjе, jер тиме, наводимо „желимо да покажемо да смо против увођења санкциjа, а да нашим приjатељима у EУ покажемо да одбиjаjући да уведемо сањкциjе Русиjи не значи да смо против EУ“.

Oн jе поручио да очекуjе да се обим сарадње са Русиjом још више прошири, да ће Србиjа све што се договори испунити, и да никад неће признати Kосово.

 

„Не треба да нас подржавате ако jедног дана то изневеримо, а исто тако нећемо уводити санкциjе Русиjи, jер предуго смо ми трпели санкциjе да бисмо их некоме другом уводили“,

 

поручио jе Николић и закључио:

 

„Oвде jе ваша улога веома велика, наjвећа, иако многи то неће да признаjу. Утичите да ово буде скуп о европском миру и безбедности“.

 

Тагови: ; ;