Србија у скорије време неће испунити захтев Хашког трибунала, који је тражио да му се испоруче радикали, оптуживши их да су застрашивали и подмићивали сведоке на суђењу лидеру СРС у Хагу.

1406536164_0765.1000x800

Извор из државног врха открива да је готово извесно да Вјерица Радета, Петар Јојић и Јово Остојић неће бити присилно изручени Хашком суду.

 

– На седницама Владе није директно било говора о томе, али Србија засад нема намеру да одговори на захтев Хага – каже наш саговорник.

 

Званично, овим поводом се огласио само министар за рад Александар Вулин, који је рекао да Влада о тој теми није расправљала.

 

– То је нешто што нас је, условно речено, затекло као информација, не више од тога – рекао је Вулин.

 

Адвокат Тома Фила објашњава да је Србија законом из 2001. предвидела изручење људи који су оптужени за тешка кривична дела и геноцид.

 

– Али код кога је погача и нож, тај сече како хоће! Моја прогноза је да би требало одуговлачити – каже Фила.

 

С друге стране, адвокат Драгослав Огњановић сматра да Србија није у обавези да испоручи троје радикала.

 

– Не ради се о кривичном делу ратног злочина, злочина против човечности, дакле групи кривичних дела која спадају у домен ангажовања и надлежности Хашког трибунала. Хашки суд може евентуално да се обрати Србији да узме изјаве од ових лица, или да евентуално Србија преузме кривично гоњење против њих – оцењује Огњановић.

 

Вјерица Радета поновила је свој став да нема правног основа за хапшење, као и да нема намеру да иде у Хаг.

 

Оптужени Петар Јојић каже да није изненађен, али да је прилично узнемирен захтевом из Хага и да неће предати.

 

Правда

Тагови: ;