Положај Турске у међународној арени се погоршао пре свега због грешака почињених од стране руководства те земље, а такво мишљење изражено је у чланку француског аналитичара француског издања «Хафингтон Поста» Ромена Ерероа.

 

2

 

«На путу ка дипломатској изолацији, Турска је донела низ несрећних одлука, и у овом тренутку оне је доводе до ескалације у њеним односима са Москвом,» — рекао је експерт.

 

Он је именовао три главне, по његовом мишљењу, грешке Реџепа Тајипа Ердогана. Прва — «попустљивост» радикалној групи «Исламска држава». Турски председник тврди да није повезан са терористима и да им не продаје нафту, али чињенице показују другачије, каже Ереро. Друга грешка Анкаре — супротстављање сиријском лидеру Башар ел Асаду.

 

«Подржавајући непријатеље Башара ел Асада, Турска се вратила логици конфронтације са Москвом, чији се резултати види данас», — експерт наставља.

 

Трећа и главна грешка турског лидера био је напад на руски Су-24 бомбардер на сиријском небу. Немогуће је да Ердоган није био свестан последица таквог корака, каже Ереро. Турски председник компликује међународне односе и изазвао незадовољство међу западним партнерима.

 

(Звезда)

 

Тагови: ;