Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да се Русија оградила од две тачке последњег извештаја Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИК) којима се осуђује одржавање референдума у Републици Српској и даје подршка одлукама Уставног суда БиХ којима се тражи укидање 9. јануара као Дана Српске.

 

543721_pera-ivancov_f-620x330

Иванцов је казао да те две тачке по свом садржају и суштини не доприносе извршавању основног задатка постављеног пред међународну заједницу – подстицање националног помирења и јединства свих народа БиХ.

 

„У извештају са јучерашњег заседања Управног одбора ПИК-а руска делегација није сматрала могућим да се придружи у две тачке јер током напорног расправљања нисмо успели да постигнемо консензус са нашим партнерима“, појаснио је Иванцов.

 

У том контексту, посебно је истакао тачку извештаја која осуђује одржавање референдума у Републици Српској о поверењу Суду и Тужилаштву БиХ, на чему су, како је навео руски амбасадор, инсистирали партнери у ПИК-у.

 

„Желим да нагласим да се ми са потпуним разумевањем односимо према одлуци Народне скупштине Републике Српске о одржавању одговарајућег анкетирања, у случају да структурални дијалог не уроди плодом. У таквом испитивању видимо испољавање демократије“, наглашава руски амбасадор у БиХ.

 

Иванцов, такође, истиче да је руска делегација сматрала немогућим да подржи тачку извештаја која се односи на одлуке Уставног суда БиХ.

 

„Наравно, нико не негира да је Уставни суд једна од основних институција БиХ, као што је то записано у Дејтонском споразуму“, додао је Иванцов.

 

Према уверењу руске делегације, рекао је Иванцов, пресуда Уставног суда политички је мотивисана и по ко зна који пут потврђује да систем правосуђа БиХ има озбиљне мане.

 

Високи представник у БиХ Валентин Инцко у среду је у Сарајеву представио извештај Управног одбора ПИК-а од 16 тачака, који је усвојен уз издвојено мишљење Руске Федерације у вези са питањима правосуђа у БиХ.

 

Високи представник није шире образлагао одлуку Руске Федерације да издвоји мишљење на текст извештаја који се односи на референдум о правосуђу БиХ у Републици Српској и обавезу поштовања одлука Уставног суда БиХ.

 

Срна

Тагови: ;