2. децембра, 2015. руски војни транспортни авион избацио је 5 тона разне врсте оружја и муниције курдским војницима у близини града Африн (северозападно од Алепа, Сирија). Пакети су пали на територију под контролом Курда, тако да их је добио баш онај коме су пакети били намењени.
 

FvJ8nnuqwRE
 

На северу Алепа, Курди се боре против терориста «Џебхат ан-Нусре», «Ахрар аш- Шама» и других група. Курдске трупе се боре под заставом Народне заштитне јединице и «Сиријских демократских снага» (СДС), створених уз подршку Сједињених Америчких Држава.
 

СДС — Курдско-арапски савез је савез који обухвата неке од групе «Слободне сиријске армије» (ССА), али код Африна је постојање СДС-а формално, јер Арапа скоро да уопште нема у њиховим редовима.
 

Битке у северној Сирији су знатно интензивиране након покушаја инвазије на Долину Африн од стране милитаната «Џебхат ан-Нусре» и заузмања града истог имена. Они су само успели да мало притисну Курде, док им је покушај пробоја у долину био неуспешан.
28. новембра, Курди су већ почели контраофанзиву. Они су успели не само да одбију исламисте и врате их на првобитне положаје, већ и да напредују 3-4 км северније од алавитских градова Нубол и Захраа. За сада су под њихом контролом градови Танејб, Киштаар, Курејба, Аз-Зијара, а крећу и на Тал Рифат, и боре се за Деир ал- Џамал.
 

Милитанти «Џебхат ан-Нусре» морају да се боре истовремено на два фронта. На истоку града Азаз дејствује терористичка група под називом «Исламска држава».

 

Тагови: ; ;