Званична представница Министарства спољних послова Кине Хуа Чуњинг је истакла да Пекинг пажљиво прати преговоре између Алијансе и балканске земље и не поздравља тај корак ове организаије.

 

988525109

 

„Сматрамо да је НАТО производ Хладног рата“, изјавила је Хуа Чунинг, преноси агенција „Синхуа“.

 

„У епохи глобализације безбедност свих земаља је међусобно повезана и узајамно утиче једна на другу. Ниједна земља или група не може да рачуна само на снагу“, рекла је представница Министарство иностраних послова Кине.

 

Осим тога, Хуа Чуњинг је нагласила да међународна заједница треба да напусти идеју «хладног рата» и утврди нову концепцију опште и стабилне безбедности, која је комплексна и заснована на сарадњи.

 

Претходно Председник комитета Совјета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Озеров је рекао агенцији РИА Новости да Русија отказује заједничке програме са Црном Гором, укључујући оне у војно-техничкој сфери, у случају да Црна Гора ступи у НАТО.

 

Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. Oдлука о позиву Црноj Гори да се придружи НATO-у биће донета 2. децембра, а процес преговора и ратификације ће трајати отприлике годину и по.

 

Тагови: ;