Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна да прихвати додатне обавезе у решавању мигрантске кризе уколико то од ње затраже Немачка и Европска унија (ЕУ).

 

vucic

 

„Све што добијемо као европски задатак, Србија ће испунити”, рекао је Вучић после састанка са шефом немачке дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером који у Београду учествује на Министарском савету ОЕБС-а после којег његова земља преузима председавање том организацијом.

 

Вучић је рекао да је кроз Србију прошло највише миграната, јер долазе и из Бугарске и из Македоније, али се у Србији не задржавају, додајући да се Србија понаша одговорно и хумано.

 

„Ми смо спремни да прихватимо и већу улогу”, рекао је Вучић.

 

Немачки министар спољних послова оценио је да је Србија спремна за сарадњу у решавању мигрантске кризе и да је сарадња са Србијом по том питању „каква се само пожелети може”.

 

„Управо сте чули од премијера да уколико ЕУ има неке конкретније пројекте, с обзиром на главну руту преко Западног Балкана, Србија је спремна на још већу сарадњу. Сматрам да је то оно што Немачка и ЕУ само могу пожелети”, рекао је он.

 

Штајнмајер је, одговарајући на питања новинара, рекао и да Србија „није испостављала финансијске захтеве Немачкој и ЕУ”.

 

Како је речено након састанка, Вучић и Штајнмајер су разговарали и о регионалној стабилности и економској сарадњи, а премијер Србије рекао је да немачке фирме у Србији запошљавају 30.000 људи и да је Србија захвална Немачкој за подршку за отварање приступних преговора са ЕУ.

 

(Бета)

Тагови: ; ;