У петак увече, у време гранатирања села Зајцево у Горловци убијена је једна жена. Према Басурину, представници мисије ОЕБС-а који су отишли на лице места, одбили су да разговарају са становништвом које је било сведок овог догађаја.

 

1325045985

 

Представници мисије ОЕБС-а који су отишли у Горловку да санирају последице гранатирања, одбили су да комуницирају са становницима града који су говорили о његовом свакодневном гранатирању, рекао је заменик начелника штаба милиције ДНР-а Едуард Басурин.

 

Раније је објављено да је као резултат гранатирања, у петак увече у селу Зајцево у Горловци страдала једна жена.

 

«Ја бих мало прокоментарисао рад мисије ОЕБС-а у Зајцеву. Они су забележили гранатирање у подручју школе у селу Зајцево. Школа је оштећена. Ту су тек недавно замењени прозори, а ево, већ данас опет разбијени. Када смо отишли на место где је убијена жена, посматрачи ОЕБС-а су одбили да разговарају са становништвом који је сведок тога. Такође, нису желели да комуницирају са становништвом које говори да су напади на њих свакодневни», рекао је Едуард Басурин.

«Они су рекли да нису заинтересовани за ово место јер испаљена муниција до тог места није ни стигла»- рекао је Едуард Басурин.

 

Он је такође рекао да је жена убијена метком док је бициклом ишла кући; та жена је за собом оставила двоје малолетне деце.

 

Украјинске власти су у априлу прошле године покренуле војну операцију против отцепљења ЛНР и ДНР. Према најновијим подацима УН, жртвама сукоба стало је више од 8 хиљада људи. Питање ситуације у Донбасу се расправља, расправљало се и током састанака Контакт групе у Минску која је од прошлог септембра усвојила три документа којима се регулишу кораци за де-ескалацију сукоба.

 

Од 1. септембра је у Доњецк басену ступило на снагу још једно примирје. Крајем септембра, потписан је споразум о повлачењу оружја калибра мањег од 100 милиметара и тенкова са линије раздвајања. Овај процес је завршен 12. новембра.

 

Тагови: ; ; ;