Улазак «отприлике једног наоружаног батаљона» турских трупа у северни део Ирака на подручје Ниневех је повреда ирачког суверенитета, саопштиле су данас ирачке власти и позвале турске трупе да се моментално повуку.

 

0001turska1_620x0-620x330

 

Председник Ирака Фуад Масум изјавио је данас да слање више стотина турских војника на север Ирака, у близини града Мосула, представља «кршење међународних норми и закона» и упозорио да ће тај потез повећати регионалне тензије, пренео је Ројтерс.

 

У саопштењу ирачког Министарства одбране које је пренела државна телевизија, турска активност је описана као «упад» и одбачена је било која врста војне операције која није координисана са федералном владом у Багдаду.

 

„Ирачке власти позивају Турску да се одмах повуче са територије Ирака“, наводи се у саопштењу, пренела је агенција АФП.

 

Турске снаге безбедности саопштиле су раније данас да је неколико стотина турских војника распоређено у близини ирачког града Мосула, који је од јула 2014. под контролом припадника екстремистичке Исламске државе, као замена за јединицу која обучава ирачке трупе.

 

Медији су јавили да је око 150 турских војника, у пратњи 20 до 25 тенкова, послато копненим путем ка региону Башика, североисточно од Мосула, града које Исламска држава сматра својим центром у Ираку.

 

На том подручју се против џихадиста иначе боре курске пешмерга снаге. Турска новинска агенција Анадолија је известила да су турски војници тамо послати да би обучавали њих.

 

Агенције

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;