Док Путин поручује Турској да се вара ако мисли да ће се провући само са санкцијама на увоз парадајза многи верују да Србија може да профитира на новонасталом економском сукобу.

 

jabuke-reuters

 

Шеф Одбора руске Думе за међународне послове Алекеј Пушков је рекао да је Турска изгубила свој статус пожељне туристичке дестинације и земље за политичке и економске инвестиције и показала је да је земља која је веома непријатељски расположена према Русији.

 

Председник Русије Владимир Путин је током обраћања посланицима Федералне скупштине своје земље најавио нове економске и политичке мере против Турске.

 

«Ако они мисле да убијање наших људи може проћи тек тако… још једном ће се размислити када им следећи пут падне на памет», — изјавио је Путин.

 

Такође председник је додао да Русија може да постане највећи светски снабдевач здраве хране.

 

Иако због европских санкција у Русији бележи раст пољопривредне производње, Москва и даље огромне количине хране увози, пише «Политика».

 

«Предност Србије је то што смо једна од ретких земаља у којој су забрањени промет и производња ГМО и што и даље можемо да понудимо здраву храну. А Русија инсистира управо на томе јер је једина земља која је успела да остане ГМ чиста без обзира на то што је ушла у Светску трговинску организацију».

 

Подсетимо, у прва два квартала након увођења европских санкција, Србија  је повећала свој извоз ове врсте производа у Русију готово 4 пута, у вредности од 1,183 милиона долара.

 

«Србија треба искористи ову шансу, да поново постане земља домаћина, а пољопривредници елита друшта. Србија то не сме да пропусти», — написао је за «Правду» Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

 

«Апсолутно је недопустива пасивност Владе и Привредне коморе Србије на плану подстицања развоја привредне сарадње Србије и Русије у околностима обостраних економских санкција Русије и Европске уније и затегнутих односа Русије и Турске», — каже се се у изјави Санде Рашковић Ивић, објављеној на званичном сајту Демократске странке Србије.

 

Према подацима Министарства пољопривреде Русије, увоз прехрамбених производа из Турске је у 2014. години износио 1,7 милијарди долара.

Тагови: ;