Док Путин поручује Турској да се вара ако мисли да ће се провући само са санкцијама на увоз парадајза многи верују да Србија може да профитира на новонасталом економском сукобу.

 

sanda-intervju-1-595

 

Апсолутно је недопустива пасивност Владе и Привредне коморе Србије на плану подстицања развоја привредне сарадње Србије и Русије у околностима обостраних економских санкција Русије и Европске уније и затегнутих односа Русије и Турске, — каже се се у изјави Санде Рашковић Ивић, објављеној на званичном сајту Демократске странке Србије.

 

Мере које је Русија применила у односу на Турску после обарања руског авиона отварају огроман простор за улазак српских грађевинара на руско тржиште. Смањивање квота за турске грађевинске фирме, увођење виза за турске грађане, оштре мере за добијање радних папира и дозвола и одлука Русије да за нове уговоре турске фирме морају да добију посебну дозволу руске Владе, широм отварају врата грађевинским компанијама из Србије, које имају добру репутацију на руском тржишту.

 

Влада је дужна да српски интерес стави на прво место и све повољне околности искористи у пуној мери за развој српске привреде и повећење запослености. Она је дужна да предузме широке мере финансијског подстицања наступа српских компанија на отвореном руском тржишту и тиме допринесе опоравку и развоју српске привреде.

 

Демократска странка Србије позива Владу да престане да поступа по налозима Европске уније и коначно почне да се стара о остварењу интереса Србије. Испуњавањем захтева ЕУ да Србија не користи забрану извоза њених пољопривредних производа у Русију за повећење свог извоза већ је нанело огромни штету Србији.

 

Извор: ДСС

Тагови: ; ; ;