Штета од евентуалних санкција Русије, и без њиховог званичног проглашења, може бити милионска, сматра предсједник Одбора за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе Александар Дамјановић из опозиционе СНП.

 

Александар-Дамјановић_3

 

Дамјановић је оцијенио да су, осим евидентног погоршавања политичких односа са Руском Федерацијом након добијања позивнице за НАТО, могуће и економске последице које ће се још више увећати евентуалним прихватањем НАТО позива.

 

„Могу само да поновим да је Русија један од највећих економских партнера Црне Горе, нарочито имајући у виду износ директних страних инвестиција које долазе из Русије, као и број руских туриста који посјећују Црну Гору, а један дио и борави у Црној Гори гдје посједује значајну имовину“ – рекао је Дамјановић.

 

Он је навео да ће евентуалне санкције Русије знатно погодити црногорски туризам и тржиште некретнина, преносе црнорски медији.

 

„Стога, очекујем од надлежних из Владе да дају одговоре које су алтернативе и како ће се надомјестити недостајућа средства, имајући у виду и да остале кључне инвестиције (ауто-пут, туристички комплекси) долазе из држава које нису у НАТО“ – нагласио је Дамјановић.

 

Он је поручио да Влада треба јасно да одговори да ли постоји пројекција евентуалних финансијских предности могућег чланства у Алијанси, колики су ти финансијски ефекти у односу на трошкове чланства и да ли ће они бити подстицај за црногорску економију, имајући у виду чланство у Алијанси неких земаља региона и раст њихове економије након пријема у НАТО.

 

Принцип/Срна

Тагови: ; ;