Велики кнез Александар Невски је био талентовани војсковођа, дипломата, мудар и јак владар који је сву своју снагу ставио у заштиту руске земље од страних окупатора. Православна црква велича кнеза због кротког служења другима и милосрдне помоћи коју је пружао људима у тешким временима искушења.

2013.12.07-21.38.51

Велики кнез Александар Невски је имао тешку судбину. За спас Русије је истовремено морао да у себи споји храброст ратника и понизност монаха.
Слава овог човека је била велика и током његовог живота.

Највеће кнежеве победе су биле битка са Швеђанима на реци Неви 1240 године и на Ледовом бојишту са немачким витезовима (Крсташима) на Чудском језеру 1242 године.

Схвативши да је монголски ропство превише понижавајуће и претежак терет, уложио је велике напоре да очува мир са Хордама, што му је дало прилику да свим снагама одбија агресију католичког Запада.

Покатоличење православне Русије није представљало само физичко уништење, већ и духовну смрт. За разлику од Татара, Крсташи су, уз благослов Папе, не само пљачкали и убијали, већ су разарали православну духовну културу руског народа.

Поштовање кнеза Александра као светог, почело је готово одмах након његове смрти.

6 децембра 1941 године, на дан сећања на Александра Невског, почела је контра-офанзива совјетских трупа у близини Москве, а 1942 године се дан битке на Ледовом бојишту поклопио са Васкрсом.

Новцем Руске православне цркве је направљена ваздушна ескадрила названа по Александру Невском.

И до данашњих дана људи верују да је Александар Невски сачувао северне и источне границе руске државе.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;