У Италији се покрет против чланства земље у НАТО све више шири, а добио је нови замах након скандалозне одлуке позивања Црне Горе у алијансу.

 

7990e30855546a7b2b3064a0fc0d3a14

 

5. децембра је у Катанији (Сицилија) одржан састанак Комитета «Нема рата — Нема НАТО-а». Учесници састанка су једногласно усвојили резолуцију којом су утврдили да ширење НАТО није у интересу Италије и Европе, и да води до Трећег светског рата.

 

Према учесницима, одлука НАТО-а да позове Црну Гору на преговоре о чланству у НАТО само додаје уље на ватру која ће ускоро избити у целој Европи. Овај корак потврђује садашња америчка стратегија само даље погоршаба сукоб са Русијом и околним државама.

 

Упркос чињеници да је Црна Гора веома мала земља и да на први поглед не представља озбиљну претњу, наводи се да та земља игра важну стратешку улогу. Црна Гора има портове који се могу користити у војне сврхе у Средоземном мору и велике модернизоване подземне бункере, омогућавајући тако НАТО снагама да сачувају велику количину муниције, укључујући и нуклеарно наоружање.

 

Чланови Одбора истакли су да је већина грађана Црне Горе јасно против уједињења своје земље са агресивним војним блоковима. Американци, међутим, вешто користе Мила Ђукановића, који је брутално потиснуо све опозиционе протесте. Ђукановићева позиција је јасна — чак је и Европол — полицијска служба ЕУ — признала да је он директно утицао у претварање своје земље у транзитну тачку за трговину дрогом из Авганистана у Европу. У сваком случају, ова бивша југословенска република због њега већ дуго има лошу репутацију «машине» за прање новца.

 

«Након што су се НАТО-у прикључиле земље Варшавског пакта, три бивше совјетске републике, као и две земље бивше Југославије, Северноатлантски савез се не зауставља, а сада хоче још и Црну Гору. А онда следе анексије Македоније, Босне и Херцеговине, Грузије, Украјине и других земаља, да би се што је више могуће приближили Русији, размештајући на територији заробљених држава своје наоружање, укључујући нуклеарно оружје», — пише у резолуцији. Као резултат тога, Европа поново испред себе има опасне перспективе да се нађе у арени војних сукоба.

 

Чланови Одбора, «нема рата- нема НАТО-а» усвојили су жалбу која позива на мобилизацију присталица изласка Италије из НАТО-а и проглашења неутралности. Активисти наводе члан 11 Устава, који јасно каже да Италија одбацује рат као напад на слободу других народа.

«Позивамо и европске анти-НАТО покрете да се придруже нашој борби за мирну будућност Европе» — наводи се у саопштењу.

 

Комитет је такође изразио своју солидарност са покретима и грађана Црне Горе који се храбро боре против претњи својој националној суверености од стране НАТО-а.

 

Тагови: ;