Сиријски бизнисмен је испричао за Радио «КП» о плановима да Сирија замени турске производе на тржишту Русије.

Из Латакије је у Русију послата прва испорука сиријског воћа – бродом су довезени поморанџе и лимун, изјавио је рекао сиријски бизнисмен Амџад Дуба, који је дошао на идеју да почне овај руско-сиријски пројекат. Према његовим речима, ово је први покушај после много година да се успостави директна испорука цитруса у Русију.

9429796

— Килограм помонаранџи, добрих сиријских поморанџи прве класе, кошта негде око 14 рубаља. Директан брод их доставља од Латакије до Новоросије једном недељно. А сада наши плодови долазе у Русију у контејнерима преко Кипра. Транспорт траје месец дана — изјавио је за Радио «Комсомолскаиа Правда» Амџад Дуба.

Бизнисмен је објаснио да је за Сирију сада најбоље време за улазак на руско тржиште – мања је конкуренција турске робе.

— Већина Турака купује сиријски парадајз и поморанџе, препакују их и продају као своје. У Сирији постоји град Бањас, у коме постоје велике плантаже парадајза. Турци долазе до Бањаса, откупе жетву, носе га у Турску, упакују и продају даље. То је позната чињеница — рекао је Дуба.

Он је нагласио да је за сада пројекат у експерименталној фази. Међутим, ако га држава подржи, пошиљке могу драматично да се повећају.

Подсетимо, 24 новембра је Турски ловац оборио на небу изнад Сирије, руски Су-24. Пилот је погинуо, као и маринац који је учествовао у операцији спасавања. Анкара је одбила да се извини због инцидента и тврди да је авион прекршио турски ваздушни простор.

Као одговор на инцидент, руски председник Владимир Путин је потписао указ о «посебним економским мерама против Турске». Између осталог, санкције подразумевају забрану увоза одређене робе из Турске у Русију.

Kata Bucik

Тагови: ; ;