Америчко Министарство одбране – како тврди Financial Times – има намеру да 2017-те године знатно повећа средства за своје „операције у Европи“.

 

americka-vojska

 

Утицајни британски лист, позвавши се на функционере Пентагона, прецизира да ће то учинити у оквиру програма „Иницијатива за јачање европске безбедности“ (European Reassurance Initiative) која треба да обезбеди ширење америчког војног присуства у Европи.

 

Financial Times тврди да је за ово потврду добио и од главног за финансије у Пентагону Мајка Меккорда који је нагласио да се о конкретној суми повећаних „европских расхода“ још није разговарало. Међутим, открио је да ће се радити о „значајном повећању“.

 

Financial Times подвлачи да ће знатно повећање „европских расхода“, односно даље ширење војног присуства САД у европи, бити „порука Русији у светлу конфронтације у Украјини“.

 

Помоћник заменика министра одбране САД за политичка питања – Брајан Меккоен –наглашава да ће повећавање „европских расхода“ бити и реакција Вашингтона на руско кршење споразума о ракетама малог и средњег домета (Москва те оптужбе одбацује).

 

Меккоен чак прецизира:

 

„Неке ставке тих повећаних расхода већ су утврђене, а неке ћемо тек одредити. Русија ће – кад види све мере за које ћемо обезбедити новац у буџету – почети да схвата да наш одговор не повећава њену безбедност“.

 

Претходно је амерички министар одбране Ештон Картер изјавио да САД инвестирају у технологије које су најважније за „одбијање руских провокација“.

 

Притом је истакао:

 

„Модернизујемо и развијамо и своје оперативне плановеза обуздавање и одбрану – у светлу промена у држању Русије“.

 

Правда

Тагови: ; ; ; ;