Азербејџан је апеловао на Русију и друге земље да помогну у потрази за радницима нафтне платформе који су нестали после пожара на платформи на Каспијском мору.

Халиг Мамедов, Потпредседник Државне нафтне компаније Азербејџана је апеловао на граничне службе Казахстана, Туркменистана, Русије и Ирана за помоћ, уколико пронађу тела жртава у несрећи у својим територијалним водама.
По речима Мамедова, због јаких струја и таласа, тела би могла доспети до вода ових земаља, јавља ТАСС.

az

Према извештајима медија, ирански амбасадор у Азербејџану Мовсун Пакајин је изјавио да је његова земља спремна да помогне у гашењу пожара, као и у потрази за несталим особама.

Пожар је избио на нафтној платформи 4 децембра због силовите олује која је оштетила гасовод. Званично је потвђена смрт једне особе. Раније је било речи о две жртве. Остаје непозната судбина 29 радника. Потрага се наставља. За радницима трага 7 хеликоптера и 15 бродова. Према речима првог Потпредседник гасне компаније Азербејџана Хошбахта Јусифзаде, шансе за проналажење несталих су мале. У међувремену, ватру на платформи још увек није могуће угасити. И даље гори преостали гас у цевима. Планирано је да се ватра локализује до краја дана. У земљи је проглашен дан жалости.

Kata Bucik

Тагови: ; ;