Украјински премијер Арсениј Јацењук се обратио Европској унији са захтевом да блокира пројекат Северни ток- 2, јавља руска агенција ТАСС.

 

05890

 

„Обратили смо се нашим европским партнерима, затраживши да пројекат Северни ток 2 прође кроз најстроже контроле. Сматрамо да тај пројекат треба да буде блокиран, јер не испуњава интересе ни ЕУ, нити Украјине“, рекао је Јацењук после састанка са високом представницом ЕУ за спољну политику, Федериком Могерини.

 

Крајем новембра, девет земаља централне и источне Европе, предвођене Пољском и Словачком, упутило је писмо председнику Европског савета Доналду Туску, затраживши да се питање изградње овог гасовода нађе на дневном реду самита лидера ЕУ у децембру и да се имплементација поменутог пројекта блокира.

 

У писму се тврди да ће нови гасовод, други по реду који ће повезати Русију и Немачку преко Балтичког мора, повећати зависност Европе од руске гасне компаније Гаспром, као и да је тај пројекат у супротности са европском политиком о енергетској диверзификацији.

 

(Танјуг)

 

 

 

 

Тагови: ; ;