Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас пред Хашким трибуналом да су муслимани у БиХ хтели да наметну своју вољу Србима и Хрватима и прогласе независну БиХ, а да је Алија Изетбеговић увео народ у рат настојећи да оствари доминацију Бошњака на целој територији БиХ.

 

milorad-dodik

 

Сведочећи на суђењу бившем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, Додик је рекао да су Срби у БиХ желели да остану у Југославији, а Хрвати подржавали независност Хрватске, верујући да ће јој се припојити и један део БиХ, јављају „Независне новине”,а преноси Танјуг.

 

„Одмах након фомирања СДА у БиХ, која је промовисала радикални Ислам, напетост је била велика. Као реакцију на формирање СДА формирани су СДС и ХДЗ. Те три партије добиле су 80 одсто подршке гласача и формирале владу,„ навео је он.

 

Хрватска и Словенија су, како је навео прогласиле независност и то је значило разбијање Југославије.

 

„Партија којој сам ја припадао залагала се за очување Југославије, али ми нисмо били релевантан политички фактор”, рекао је Додик.

 

Он је додао да су странке на власти формално сарађивале, али да је очигледна била сарадња СДА и ХДЗ-а који су били у коалицији.

 

„Алија Изетбеговић је прекршио принцип конститутивности што је довело до рата. Његов потпис на Дејтонском споразуму је такође сумњив јер он није био председник Босне и Херцеговине како се лажно представљао”, рекао је Додик.

 

Према његовим речима, Изетбеговић је као председавајући Председништва БиХ тражио од парламента да призна Словенију и Хрватску, иако то није био усаглашен став Председништва, него став његове партије и њега лично.

 

„Рекао сам му тада да је злоупотријебио парламент и да не може да износи ставове који нису усаглашени у Председништву”, рекао је Додик.

 

Говорећи о формирању Скупштине српског народа у БиХ, Додик је рекао да је то био изнуђен потез јер су Срби тражили да на важним питањима не буде прегласавања, али то се настављало, преноси лист.

 

Додик је такође рекао да је рат почео злочином над српским цивилима у Сијековцу код Брода и убиством српског свата на Башчаршији.

 

Председник РС је рекао да је Алија Изетбеговић, убрзо након потписивања Дејтонског споразума у жељи да изнутра реформише Дејтонски споразум, тражио од Уставног суда да се конститутивност народа призна на подручју целе БиХ.

 

Приликом уласка у судницу Младић је устао и салутирао председнику РС Милораду Додику због чега га је судско вијеће опоменуло, наводи бањалучки лист.

 

Политика

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;