Сиријска армија извела је офанзивне акције у провинцијама Идлиб и Хама.

82039_vest_sirijskavojska1

Ваздушну подршку су јој пружале руска и сиријска авијација, а атаковала је положаје исламиста код Кафр-Зите, градића удаљеног 35 километара од Хаме.

Војни врх у Дамаску је саопштио да је Исламска држава  у тој бици имала 55 погинулих.

У суседном граду – Ел-Латману, који држи екстремистичка групација Џунд-ал-Акса (Ратници ал-Аксе) која је савезник Исламске државе – Асадове снаге су уништиле базу непријатеља и батерију америчких противтенковских система TOW.

Ову групацију, у којој ратују стотине странаца, основао је држављанин Катара Абу Абдел Азир ал-Катари.

Руски и сиријски ратни авиони тукли су и позиције протурске оружане коалиције Џејш ал-Фатах источно од Хаме, а такође њихова упоришта око Хан-Шејхуна који се налази 70 километара јужног од града Идлиба.

Кроз Хан-Шејхун пролаз канали снабдевања исламиста смером север-југ, а Дамаск тврди да су бомбе разориле неколико утврђених положаја и командно место.

Истовремено су сиријске елитне јединице започеле операције око града Џиср-еш-Шугур у који је велико упориште Џебхат ан-Нусра која је сиријска филијала Ал Каиде.

Сиријске снаге су повратиле контролу над аеродромом Мерџ-ес-Султан који се налази код Дамаска и раније је коришћен углавном за слетање хеликоптера

Тагови: