Турска је због погоршања ситуације на граници са Сиријом започела преговоре са произвођачем противваздушних система „Еуросам“ како би што пре распоредила ракетне комплексе на турско-сиријској граници.

турска пво

 
Након пропалих преговора са Кином, Турска је започела преговоре са европском компанијом „Еуросам“, преносе турски медији.

Како се наводи, уколико европска компанија пристане да понуди Турској технологију за производњу противваздушних система САМП/Т, „Еуросам“ ће истог тренутка разместити већ постојеће батерије дуж сиријско-турске границе на локацијама које одреди турски Генералштаб.
Турска је раније саопштила да је отказала тендер са Кином за производњу компоненти за турски систем противваздушне одбране у вредности 3,4 милијарди долара. Кина је на том тендеру победила понудивши Анкари технологију, као и да се део производње ПВО система реализује у Турској.
Као разлог за поништавање тендера наводи се застој у преговорима о конкретним условима уговора са Кином, и да Пекинг није задовољио захтеве Анкаре, иако су медији писали о томе да је одлука о набавци кинеских ПВО разочарала Вашингтон и изазвала критику од стране НАТО партнера.

Тагови: